Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyurcsány, a bonc, az asztalon
  2008-05-04 10:37:42, vasárnap
 
  Tavaszi-nyári gondolatok
Szabó Béla István 2008. május 4. 00:00

Gyurcsány, a bonc, az asztalon


Vessenek meg, közösítsenek ki nemes társaságukból, akár még felém is sercinthetnek, de engem ez az ember - Gyurcsány Ferenc vállalkozó, a Magyar Szocialista Párt elnöke, a Magyar Köztársaság regnáló miniszterelnöke - most kezd igazán érdekelni. Korábbi tartózkodásomnak a feleségem az oka. Történt volt egyszer, pontosabban azon elsőbb alkalmaknak egyikén, mikor is a nevezett közférfi a televízióban hosszabban szerepelt, hogy az asszony - az enyém - bejött a konyhából. Mint minden derék magyar családban, a nej a gyerekek ágyba üldözése után mosogatott, a férj pedig elmerült a világ megismerésének tévés mocsarában, meg akarván tudni, kicsiny famíliáját miféle vész fenyegetheti odakintről.

Az asszony kezében nedves konyharuha, a férj arcán bávatag mosoly. A képernyőn pedig a nyilatkozó. A bejött nő nézte öt másodpercig a pasit - a képit, a másikról már hátat fordítva is tudta milyen képet vág éppen - és megnyilatkozott:

- Ennek valami nincs rendben a koponyacsontja alatt!

Az idézet nem pontos, nem szószerinti, megfodrászolt - valójában csak egy szó hangzott el, ö ö ö, hogy is mondjam, egy szóba tömörülten a lényeg. A látható ember szellemi és elmei állapotáról.

- Az! - helyeselt a tespedő férj, s nem holmi rezignált papucsi gyávasággal, hanem őszinte egyetértéssel. Mély tapasztalat birtokában: a feleség villámszerű gyors ítéletei addig mindenkor telibe találtak, pontosnak bizonyultak és megállták a helyüket az idő porladásában. Csak egy példa: az első találkozás első perce után - az utcán esett meg - rögtön tudta, hogy ő, azaz a későbbi férj, az Ő. A második perc, azaz a ráismerés után a megismerés, azóta is tart - harminc éve - tele meglepett csodálkozással.

Ám a fentebb leírt otthoni pillanatban a képernyőn villogóról szóló ítélet tűhegye letörött azóta. A feleségemnek nem volt igaza! S én hibáztam, hogy bevettem.

Gyurcsány Ferenc nem őrült - ezt szavaim súlyát fölmérve, felelőségem teljes tudatában ünnepélyesen kijelentem. Nem, egy csöppet sem az!

A magyar sajtó és közbeszéd sajnálatosan sokat foglalkozott egy nemlétező személyes kórképpel. Tudós lélekbúvárok elemezték, a lélek mérnökei leírták, a izgágák ordítozták a vélt kórt. De semmit sem ér az egész - beleértve a magam megnyugvását is: ez a figura mint valami delejes és delejezett elme a világunk kozmikus kizökkenése miatt került oda, ahová; egyszeri cunami hozta - majd hazamegy. És helyre áll a rend. Egy kis söprögetés, egy kis meszelés - lesz megint jó szag, friss, éltető levegő.

Nem lesz. Úgy tűnik, még csak most jött el egy korszak csúcsa - ez számomra Gyurcsány május elsejei beszédét és a körítését nézve lett világos. A beszéd az elhíresült őszödivel azonos jelentőségű - vagy talán fontosabb is, nekem mindenképpen az.

Ne kérjék, hogy pontosan idézzem. Nem a retorikai teljesítmény a fontos, nem úgy elemezhető, mint a szó antik mestereinek fönnmaradt művei, hanem mint egy psziché megmutatkozása, kitörése. Szónok és hallgatóság összeforrt, ennek az összeforrásnak csupán sercegése volt a szó. Valami olyat beszélt ki a beszélő és hallott meg a hallgatóság, ami amúgy itt van körülöttünk, bennünk, de nem ismerjük föl. A lényeg zúgott elő. Életveszélyesen. A magyarság kettős tudatának sötét - általam sötétnek tartott - oldala. A fekete lélek.

Gyurcsány a színpadról ellenzéki vezérként uszított az uralgó hatalmasok - tehát önmaga - ellen, s tette ezt minden színpadiasság nélkül, őszintén, hevülten. Kiállt a megalázottak és megszomorítottak mellett, s jó jövendőt ígért, ha... de mit ha? Ha mások kormányozzák majd a népet? De hisz ő kormányozza! Ha mássá lesz a világ? De hiszen ő tette ilyenné! Ha az ellenség eltűnik? De hiszen a fölcédulázott ellenség régen ellenzék, hatalom nélkül! Elképesztő. De létező.

Az elemzők jól elemezték a könnyen elemezhetőt, a szavak és a helyzet abszurditását. De tévedtek. Gyurcsány a Néphez fordult. Hatalma megmentése vagy pusztán időnyerés céljából hirtelen láthatóvá tett valamit, amivel - sokunkkal ellentétben - mindig is számolt, a létező és ható, sőt: a csúcson járó kádárizmust.

A gimnázium fölsőbb osztályainak padjában szomszédom volt egy lány. Ahogy mondtuk volt: kádercsemete. No nem valami nagyfőnök sarjadéka, a papa ,,s" méretű egyenruhára jogosult apparatcsik, pártmunkás volt. A tanács - pártbizottság - közintézmény köznapi fontosságú székeit váltogatta maga alatt, segítségével aligai főszezoni üdülést nem, de talán dobogókői holtszezoni kéthetet el lehetett csípni. A család látnivalón élt is a helyzetével - szövetkezeti lakás, telek, három évente Lada. A gyerekeknek protekciós felvételi. És a lányból áradt a gyűlölet, és észre se vette! És igenelte az osztályharcot - azt már tudatosan és öntudattal. Valami kósza megjegyzés-félét ejtettem el holmi pártgyökerű előnyösségről az egyetemre bejutásban, mire ő elmondta volt osztálya álláspontját: azért segítik a magukfajtát, mert az osztályilag másfajták, akik - még - uralják a felsőoktatást és általában a szellemi posztokat, az őmaguk-fajtájukat nyomják be, húzzák fel. Ebben lehetett valami - apám egyetemi ember volt, felvételiztetett, s noha nem beszélt soha róla, de biztos vagyok benne, hogy a kádergyerekeket nyírta, ahogy tudta. A pusztán kádergyerekeket, mert az ész és szorgalom szent volt előtte. Osztálykülönbség nélkül. Ellentétben a kádárista káderekkel. A kádárista káderek és a kádárista nép persze meg volt győződve arról, sőt: mindmáig mély hite, hogy az ész és szorgalom elkötelezettjei valójában maguk is buták és lusták - tehát brancsoló ügyeskedők, mint maguk. Mint mindenki. Csak éppen más előjellel, más szaggal. Vagy pedig abban találták meg sikertelenségük okát - mert a sikertelenség mély nemzeti érzület -, hogy el lettek nyomva. És a padtársnőm sem vette észre, hogy ők, ő a hatalom részese, alakítója, hasznának élvezője. Az elnyomottság tudata fészkelt benne, bennük - és ez fészkel Gyurcsányban és rendíthetetlen híveiben.

No most az üldözöttnek, az ártatlanul üldözöttnek mindent szabad. Minden rossztette természetes reakció, önvédelem a végpusztulást elkerülendő. És ezért gyűlölik Orbán Viktort és hozzá hasonló társait, jobban, mint az urakat, mert azt látják, hogy máshogyan is lehet fölkerülni, erőszak és erkölcstelenség nélkül. Ez megbocsáthatatlan. A magyar - emberi? - lélek ezen sötét oldalával immár nyíltan azonosul a párt- és miniszterelnök; immár nyíltan, mert mindig is a zsigereiben volt ez érzet, helyzettudat. Ne feledjük: nem osztálytudatról van szó, semmi köze vagyonhoz és birtokhoz, a bankszámlák és jogosítványok valóságához. A nyomorhoz és korlátoltsághoz. Ez egy lelkialkat, lelkiállapot - s akik nem tekintik ezt normálisnak, azok őrültözik Gyurcsányt. Mert nem értik. Beleértve a marxi értelemben ,,proletariátusnak" nevezhető nehézéletűek tetemes részét - mint amilyen családom általam ismert háromszáz éves történetében az első két század nemzedékei voltak.

Nem tudom milyen mély és széles e feketehabú kollektív tudat-tenger. De azt tudom, hogy veszélyes. Kevesen foglalkoznak vele manapság - talán Tellér Gyula leginkább -, már azok közül, akik megérteni, leírni és apasztani akarják. A fekete erő használói számosak, de érzetektől s nem tudástól vezetve húzzák a szárat. Vész közeleg.

Gyurcsány karakterének fölfejtése, fölboncolása, önvezérlése szervi gyökereinek kikurkászása, preparálása és létmódjának viselkedéstani értelmezése e vész elhárítása szempontjából lehet csupán érdekes. Hogy megértsük a falkáját. Ezért szükséges vizsgálóasztalra fektetni. Átvilágítani. Vegyelemezni. Elektromos pályáit fölmérni. Innen új keletű mélyebb érdeklődésem Gyurcsány iránt.

Bár bonc.

Mi?

A régibb munkásmozgalmi zsargon szerint, idézem: a bonc ,,a munkásosztálytól elszakadt, elpolgárisodott politikai, főleg szakszervezeti vezető". A magyar kifejezés gyökere a japán ,,buddhista pap" értelmű szóig nyúlik le. Megjegyzem, a feleségem, a személyesnek vélt mentális defektus egyszavas meghatározás után rögtön azt mondta a mostan boncolgatott személyről: papos.

Gyurcsány a munkásosztálytól - van még? nem hiszem - rég elszakadt, bár nem elpolgáriasodott a szó valódi értelmében - a forrásom, a régi értelmező szótár sem a valódi értelmet érti, hanem valami újbeszél szerűt -, külső formáját öltötte fel csupán, mint dzsungelbeli törzsfőnök a zsákmányolt zsakettet.

A hosszú távra tekintő nemzetpolitika feladata a fekete tenger apasztása. Ma duzzasztás történik, vegyük észre! A kádárizmus a XX. század legéleterősebb eszmei hagyatéka. A Gyurcsányhoz hasonlatos nagytulajdonosok jelentős részének alkata nem más, mint a valahai szocialista nagyüzemek vezetőié volt. Tulajdonukat polgári értelemben nem érzik tulajdonuknak, hanem valami szpáhi-birtoknak - holnap a szultán áthelyezi őket és átmennek. És kész. A vezetettek sem tekintenek senkit partnerüknek a vezetettségben - vezetés és vezetettség nem bűn és nem szörnyűség! -, sem főnököt, sem sorstársat; a kisunnyogott élet a mintájuk és ideáljuk. Gyurcsány elcsapható s jön más. Ugyanolyan. Ha nem figyelünk. Ha nem látjuk az erőt és törvényét ami fölemeli.

Emeljük hát ezt a boncot az asztalra.

Ezt, mert ez van.

Most.


http://www.gondola.hu/cikkek/59310
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megszomorítottak, munkásosztálytól, tartózkodásomnak, elpolgáriasodott, felvételiztetett, nagytulajdonosok, vizsgálóasztalra, proletariátusnak, osztálykülönbség, miniszterelnöke, sikertelenségük, megnyilatkozott, osztálytudatról, erkölcstelenség, elpolgárisodott, korlátoltsághoz, életveszélyesen, elkötelezettjei, kádergyerekeket, rendíthetetlen, megmutatkozása, vezetettségben, nemzetpolitika, miniszterelnök, munkásmozgalmi, viselkedéstani, szakszervezeti, koponyacsontja, összeforrásnak, megismerésének, csodálkozással, legéleterősebb, szempontjából, színpadiasság, megfodrászolt, egyetértéssel, ember –, nevezett közférfi, televízióban hosszabban, asszony –, enyém –, gyerekek ágyba, férj pedig, világ megismerésének, asszony kezében, férj arcán, képernyőn pedig, pasit –, koponyacsontja alatt, szóba tömörülten, látható ember, tespedő férj, Szabó Béla István, Gyurcsány Ferenc, Magyar Szocialista Párt, Magyar Köztársaság, Orbán Viktort, Tellér Gyula,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Krisztina b...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Kellemes esti időtöltést  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjt  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  A föld szépségéért  Szent György nap  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Muratáj  Szép estét kedves látogatóimna...  Emberként automatikusan értéke...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Gaál Viktor gondolata  Szent György napi hiedelmek, s...  képre írva  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Pillangó  Minden szülő a lényével nevel.  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  A Gömb  Az elfogadásnak...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Nehezen engedem  A hét szűk esztendő  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Ez a jó az alvásban.  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel. 
Bejegyzés Címkék
ember &#8211, nevezett közférfi, televízióban hosszabban, asszony &#8211, enyém &#8211, gyerekek ágyba, férj pedig, világ megismerésének, asszony kezében, férj arcán, képernyőn pedig, pasit &#8211, koponyacsontja alatt, szóba tömörülten, látható ember, tespedő férj, feleség villámszerű, első találkozás, utcán esett, későbbi férj, második perc, ráismerés után, fentebb leírt, képernyőn villogóról, magyar sajtó, nemlétező személyes, lélek mérnökei, izgágák ordítozták, vélt kórt, egész &#8211, magam megnyugvását, figura mint, világunk kozmikus, korszak csúcsa, körítését nézve, elhíresült őszödivel, retorikai teljesítmény, psziché megmutatkozása, összeforrásnak csupán, lényeg zúgott, magyarság kettős, fekete lélek, színpadról ellenzéki, uralgó hatalmasok, ellenség eltűnik, fölcédulázott ellenség, könnyen elemezhetőt, helyzet abszurditását, csúcson járó, gimnázium fölsőbb, papa &#8222, tanács &#8211, család látnivalón, helyzetével &#8211, gyerekeknek protekciós, lányból áradt, osztályharcot &#8211, egyetemre bejutásban, osztályilag másfajták, szellemi posztokat, őmaguk-fajtájukat nyomják, kádergyerekeket nyírta, pusztán kádergyerekeket, kádárista káderekkel, kádárista káderek, sikertelenség mély, hatalom részese, elnyomottság tudata, ártatlanul üldözöttnek, végpusztulást elkerülendő, magyar &#8211, zsigereiben volt, marxi értelemben, régibb munkásmozgalmi, bonc &#8222, munkásosztálytól elszakadt, magyar kifejezés, japán &#8222, személyesnek vélt, mostan boncolgatott, munkásosztálytól &#8211, régi értelmező, valódi értelmet, zsákmányolt zsakettet, hosszú távra, fekete tenger, valahai szocialista, szultán áthelyezi, vezetettségben &#8211, kisunnyogott élet, megszomorítottak, munkásosztálytól, tartózkodásomnak, elpolgáriasodott, felvételiztetett, nagytulajdonosok, vizsgálóasztalra, proletariátusnak, osztálykülönbség, miniszterelnöke, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.